София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЕС и Япония със споразумение за икономическо партньорство

Очаква се договорът да доведе до повече работни места

6 годиниПолитика 14 Боряна Райчева

Споразумение със историческа значимост сключиха Европейският съюз и Япония. То утвърждава икономическото партньорство между тях, като се явява и  ясен сигнал на света за поетия от ЕС и Япония ангажимент да подкрепят развитието на световната икономика въз основа на свободни, отворени и справедливи пазари с ясни и прозрачни правила.
След подписването на договора, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя на Япония Шиндзо Абе направиха съвместно изявление, в което изразиха удовлетвореността си от постигнатото.
Споразумението ще създаде огромна икономическа зона с 600-милионно население, произвеждащо приблизително 30 % от световния БВП, ще открие изключителни възможности за търговия и инвестиции и ще допринесе за укрепването на нашите икономики и общества. Наред с това споразумението ще подобри икономическото сътрудничество между Япония и ЕС и ще засили конкурентоспособността ни като развити, но същевременно иновативни икономики, заявиха двамата лидери.
И допълниха, че с приключването на преговорите за това споразумение се доказва силната политическа воля на Япония и ЕС да продължават да работят за принципите на свободната търговия и се изпраща категорично послание към света. 
Освен значителната си икономическа стойност споразумението има и стратегическо значение. 
Споразумението за икономическо сътрудничество подкрепя действията на ЕС и на Япония по отношение на устойчивото развитие и изменението на климата, по-специално чрез силен и недвусмислен ангажимент за сътрудничество при прилагането на Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата и Парижкото споразумение.
С края на преговорите вече може да се пристъпи  и към приключване на вътрешните процедури, водещи до подписването, ратифицирането и пълното прилагане на споразумението.