София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС изпраща специален пратеник в Афганистан

Ролан Кобиа започва работа от 1 септември

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини назначи специален пратеник на ЕС в Афганистан, информира прессъобщение на ЕК.
Висшият служител Роланд Кобиа е назначен на тази позиция. Основната задача ще бъде осигуряването на дългосрочен мир и просперитет в Афганистан и в региона.
Ролан Кобиа има дългогодишен опит за мирно уреждане в Азия и Африка. Неговото назначение от страна на Европейския съюз потвърждава ангажимента за работа с нашите афганистански приятели в установяването на мира в страната веднъж завинаги ..., както и подкрепа на стабилността на страната и развитието, върховенството на закона и правата на човека, цитира съобщението думите на Федерика Могерини.
Специалният пратеник ще започне работа на 1 септември 2017 г. и ще работи в тясно сътрудничество с назначения по-рано ръководител на делегацията на ЕС в Афганистан Пиер Майодон