Гледай
на живо

ЕС компенсира Брекзит с нови данъци

Увеличават се налозите върху туристите и за използването на пластмаса

Европейският съюз търси начини да компенсира излизането на Великобритания от общността, чрез въвеждането на нови данъци или увеличаването на досега съществуващите. Според експерти, финансовата дупка от напускането на Лондон ще бъде около 15 милиарда евро годишно. За да се компенсират тези пари, в Брюксел обмислят увеличаване на данъка за туристите извън ЕС, които посещават Стария континент. Другите три възможности за попълване на бюдежта са въвеждане на данък за използване на пластмасови упаковки, данък за изхвърлянето на парникови газове във въздуха и съкращаване на разходите за администрацията.

Според плановете, данък „туризъм“, който в момента плащат туристите за влизане в Шенгенската зона е 5 евро. Годишно Европа е посещавана от 30 милиона туристи от други държави. Очаква се този данък да бъде повишен, при това драстично.

През май ще бъде обявено и въвеждането на данък за използването на пластмасови упаковки. Според еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер остава да се реши кой ще го плаща – потребителите или производителите.

През тази година започват преговорите за бюджета след 2021 година, които се очаква да бъдат много тежки. Проблемът е, че Великобритания дава повече пари на Европа, отколкото получава. Затова ЕС иска от останалите членове да увеличат своите вноски след Брекзит.