София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС към Британия: Първо напускате, после преговаряме за отношенията

ЕП призова Лондон да се придържа към ангажиментите

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Един коректен Брекзит е абсолютно задължителен и е предварително условие за всяко евентуално бъдещо партньорство между ЕС и Великобритания. Това не подлежи на договаряне. Привилегиите от членството в ЕС идват с отговорности и тези отговорности включват гарантирането на четирите свободи. Четирите свободи са ядрото, което ни държи сплотени, и те са неделими“.

Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни по повод на писмото на британската министър-председателка Тереза Мей до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с което тя го уведомява, че Великобритания активира член 50 от Лисабонския договор, позволяващ напускането на ЕС.

В проект за за резолюция на Европейския парламент се казва, че „Обединеното кралство ще запази правата си на страна членка до окончателното си напускане на Съюза, но същевременно трябва да продължи да изпълнява задълженията си като такава, произтичащи от Договорите за ЕС, включително финансовите задължения по дългосрочния бюджет на ЕС, дори когато те продължават след оттеглянето ѝ. Това също означава, че Великобритания трябва да продължи до напускането си да се съобразява с четирите свободи, юрисдикцията на Съда на ЕС, общите вноски към бюджета на Съюза и да се придържа към общата търговска политика на ЕС“.

Междувременто германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че не е приемливо Британия да започне преговори за специални отношения с ЕС, преди да е приключила преговорите за напускане.

„Преговорите трябва първо да изяснят как ще предефинираме нашето взаимосвързано партньорство… и само когато този въпрос бъде приключен, ние ще можем, да се надяваме скоро след това, да започнем да говорим за нашите бъдещи отношения“, заяви Меркел.