Гледай
на живо

ЕС налага мита за американски продукти

От утре влизат в сила контрамитата върху американския внос

ЕС налага мита за американски продукти От утре влизат в сила контрамитата върху американския внос в ЕС. Тези мерки бяха взети като ответни ... thumbnail text

От утре влизат в сила контрамитата върху американския внос в ЕС. Тези мерки бяха взети като ответни мерки срещу наложените от американския президент Доналд Тръмп тарифи от 25 на сто върху вноса на стоманата и от 10 процента за импорта на алуминий. Президентът на САЩ наложите тези мерки, които засягат Европа на 1 юни.

Мерките, които Брюксел предприема засягат вноса на американски стоки на стойност 2.8 милиарда долара. Ефектът от американските мита ще струва на страните от ЕС 6.4 милиарда долара. Засегнатите стоки ще са джинсите, мотоциклетит, уиски, царевица, фъстъци.

Европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че Сащ не оставят друг избор на Европа, а правилата на международната търговия не могат да бъдат нарушавани без реакция от страна на ЕС. Тя е на нение, че отговорът на Европа е премерен, пропорционален и в съотвествие с правилата на Световната търговаска организация.

Има голяма вероятност ЕС да наложи мита и на други американски стоки в близко бъдеще.

Турция също наложи мита върху 20 американски продукта в отговор на американското мито върху алуминия и стомана.