София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС направи отстъпки в търговската война със САЩ

Тръмп разказа за съществуваща любов между Щатите и Съюза

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се срещна вчера с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон. Целта на срещата бе започването на нова фаза в отношенията между Съюза и Щатите.

"Ние днес се срещнахме във Вашингтон, за да поставим началото на нов етап в отношенията между Съединените щати и Европейския съюз - фазата на близко приятелство и силни търговски отношения", се казва в изявление, разпространено от Европейската комисия.

"Ние се съгласихме да започнем тесен диалог по стандартите, за да улесним търговията, да намалим бюрократичните пречки и да намалим разходите", се подчертава в документа.

Жан-Клод Юнкер от своя страна отбеляза, че трансатлантическото партньорство между Европа и САЩ трябва да остане "котва на глобалната стабилност".

Според Юнкер "благодарение на Съединените щати мирът бе възстановен в Европа и трансатлантическите отношения станаха основата на глобалната стабилност и просперитет."И това е необходимо днес, точно както преди ", каза той.

В същото време президентът Доналд Тръмп получи някои отстъпки от страна на Брюксел, за да избегне търговска война.

"Брюксел се съгласи да разгледа увеличението на износа на втечнен природен газ от САЩ, за да се намалят промишлените тарифи, за хармонизиране на законовата рамка за използването на продукти за здравето, както и за увеличаване на вноса на соя", пише Wall Street Journal , позовавайки се на официални представители от ЕС.

Според източник на вестника, делегациите на САЩ и ЕС все още работят по съвместно изявление след резултатите от търговските преговори. Изявлението ще се отнася до въпроса за налагане на мита върху автомобили от САЩ.

"ЕС иска да внесе повече втечнен природен газ от САЩ, той ще бъде много голям купувач", потвърди президентът на САЩ.

По думите му Европейският съюз "почти веднага" ще увеличи вноса на американска соя.

Ръководителят на Белия дом добави, че Вашингтон и Брюксел са започнали работа по премахването на задълженията и субсидиите.

В своя профил в Туитър пък, по-късно, Доналд Тръмп публикува снимка на него и Жан-Клод Юнкер, на която, по думите му, се вижда любовта между ЕС и САЩ.

„Говоря често, Европейският съюз, който е представен от Жан-Клод Юнкер, и САЩ, представен от вашия покорен слуга, се обичат един друг“, пише в профила си Тръмп.