София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЕС призова Иракски Кюрдистан да отмени референдума за независимост

На 25 септември се планира Иракски Кюрдистан да проведе референдум

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

ЕС призова властите на Иракски Кюрдистан да не провеждат референдум за независимост на региона и считат, че това ще доведе до обратен ефект, се казва в изявление на ръководителя на дипломацията на ЕС Федерика Могерини.
Европейският съюз изтъква отново своята трайна подкрепа към единството, суверенитета и териториалната цялост на Ирак. Едностранните действия като референдум няма да бъдат продуктивни и трябва да се избягват, твърди Могерини.
Според нея ЕС признава нерешените въпроси между органите на Кюрдистан и Багдад, и смята, че те трябва да бъде решени "чрез мирен и конструктивен диалог, който да доведе до взаимно приемливо решение, въз основа на изпълнението на иракската конституция."
ЕС приветства инициативата на ООН за насърчаване на диалога и предлага своята подкрепа в този процес при поискване, се казва в изявление на ръководителя на дипломацията на ЕС.
На 25 септември се планира Иракски Кюрдистан да проведе референдум за отделяне на региона от Ирак. В Багдад народното гласуване се смята за незаконно.