Гледай
на живо

ЕС призова Иракски Кюрдистан да отмени референдума за независимост

На 25 септември се планира Иракски Кюрдистан да проведе референдум

ЕС призова властите на Иракски Кюрдистан да не провеждат референдум за независимост на региона и считат, че това ще доведе до обратен ефект, се казва в изявление на ръководителя на дипломацията на ЕС Федерика Могерини.
Европейският съюз изтъква отново своята трайна подкрепа към единството, суверенитета и териториалната цялост на Ирак. Едностранните действия като референдум няма да бъдат продуктивни и трябва да се избягват, твърди Могерини.
Според нея ЕС признава нерешените въпроси между органите на Кюрдистан и Багдад, и смята, че те трябва да бъде решени "чрез мирен и конструктивен диалог, който да доведе до взаимно приемливо решение, въз основа на изпълнението на иракската конституция."
ЕС приветства инициативата на ООН за насърчаване на диалога и предлага своята подкрепа в този процес при поискване, се казва в изявление на ръководителя на дипломацията на ЕС.
На 25 септември се планира Иракски Кюрдистан да проведе референдум за отделяне на региона от Ирак. В Багдад народното гласуване се смята за незаконно.