София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС призова македонския президент да връчи мандата на СДСМ

Възможно е в парламента да има коалиция

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Комисарят по разширяването на Европейския съюз Йоханес Хан призова президента на Македония Георге Иванов да връчи мандат за съставяне на правителство на опозиционната Социалдемократическа партия на Македония (СДСМ), съобщава националната информационна агенция МИА.

По данни на агенцията, официалното писмо от Хан било доставено до държавния глава в събота. Преди това най-голямата албанска партия на Македония ДУИ реши да даде поддръжката си за СДСМ и да поиска мандат на президента за формиране на парламентарното мнозинство, и бъдещ кабинет на страната, но той отбеляза, че това не означава създаване на коалиция.

По-рано президентът на Македония поиска от лидера на СДСМ Зоран Заев да представи подписи на повече от половината от общо 120 депутати в парламента, за да му бъде връчен мандат за създаване на управляващо мнозинство.

Еврокомисарят отбеляза в посланието си, че приемането и зачитането на резултатите от изборите, и правото на лидерите на партиите да формират правителство е „признак на зряла демокрация“. По думите му „противодействието и подриването нямат място в демократичния процес“.