София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС пробва да спаси ядрената сделка

Иран заплаши да срине Тел Авив и Хайфа

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

ЕС се обръща към дипломацията в опит да спаси Иранското ядрено споразумение, след като миналата седмица президентът на САЩ реши да оттегли страната си от сделката.

Във вторник върховният представител на Съюза по въпросите за външната политика и сигурността Федерика Могерини приема в Брюксел министрите на външните работи на Германия, Франция, Великобритания и Иран.

Първите дипломати ще водят задълбочени преговори относно ядрената програма на Техеран и как да продължи планът за работа от тук нататък. Освен Брюксел, външният министър на Иран Мохамад Зариф ще посети още Пекин и Москва с оглед на нарастващото напрежение след оттеглянето на САЩ от сделката.

Президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин също заявиха, че са на мнение, че Тръмп е направил сериозна грешка с този ход. Путин е разговарял и с германския канцлер Ангела Меркел, като двамата са потвърдили готовността си да работят за запазване на сделката с Техеран.

Германският канцлер Меркел изрази мнение, че едностранното оттегляне на САЩ от иранското ядрено споразумение подкопава доверието в световния ред. Премиерът на Великобритания също заяви, че е твърдо ангажирана към споразумението, подписано през 2015 година.

Междувременно Франс прес съобщи, че главният инспектор на Международната агенция за атомна енергия, която прави мониторинг на обекти в Иран съгласно споразумението, подаде оставка. Причина за оттеглянето му не беше дадена.

 

В същото време член на Съвета на експертите на Иран и настоятел на петъчната молитва в Техеран Ахмад Хатами заяви, че ако Израел продължи да действа „безразсъдно“, то Тел Авив и Хайфа ще бъдат унищожени, предават телевизионния канал IRIB и РИА Новости, цитирана от Фокус.
„Нямаме ядрена бомба. Но нашата политика е политика на сдържане и в тази връзка ракетната мощ на Иран расте с всеки изминал ден, за да не може Израел да се спаси от тази сила. Ако той постъпи безразсъдно, ние ще изравним със земята Тел Авив и Хайфа“, заяви Хатами.
По-рано министърът на отбраната на Израел призова сирийския президент Башар Асад да „изгони“ от страната иранските формирования. Според неговите думи, Дамаск получава само вреди от тяхното присъствие, което създава големи проблеми.
Преди това Израел атакува десетки обекти на иранските формирования „Ал Кудс“, разположени в Сирия. От Армията за отбрана на Израел заявиха, че това е било в отговор на ракетен обстрел от иранските позиции и добавиха, че предварително са информирали за удара руските военни. При това в Иран твърдят, че не са участвали в атаката.