Гледай
на живо

ЕС решава проблема с пренасочването на печалби в страни с ниски данъци

Седем страни-членки са под наблюдението на Брюксел

Финансовите министри от ЕС се споразумяха да изградят нови правила, насочени срещу трансграничното избягване на данъци – решение, което трябва да бъде ратифицирано от Европейския парламент, пише New Europe. Тези мерки целят да се намали пренасочването на печалби към страни, които имат по-ниски данъци.

Европейският комисар Пиер Московски, който отговаря за данъчната политика приветства новите правила като „прогрес към данъчната справедливост“.

Проучване на ЕС показва, че по този начин компаниите заобикалят плащането на около 70 милиарда евро в данъци. Новите мерки ще изискват данъчните консултанти, включително банките, адвокатите и счетоводителите да информират правителствата, когато компаниите следват политика на агресивно укриване на данъци, или ще бъдат глобявани. Информацията след това ще се записва в централна база данни, към която достъп ще имат всички страни членки на ЕС. Седем страни-членки на ЕС – Белгия, Люксембург, Ирландия, Холандия, Малта, Кипър и Унгария са определени от Московиси като окуражаващи избягването на данъци.