София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС ще изпълнява споразумението за климата, въпреки отказът на САЩ

Договорът беше сключен през 2015 г.

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Евросъюзът продължава изпълнението на Парижкото споразумение за климата, въпреки че отказът от него на САЩ може да навреди на планетата. Подобни изявления беха направени в ЕС след решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли страната си от това споразумение.

Договорът беше сключен през 2015 година и е най-мащабният в историята на споразумението, което много членове нарекоха „бъдещето на човечеството“.

Тръмп обясни решението си с това, че споразумението е било крайно нечестно по отношение на САЩ и може да ощети икономическите интереси, които то поставя на първо място, и би облагодетелствало други страни като Индия и Китай.

Френският президент предложи да бъде сключено ново споразумение, което по думите му ще бъде по-справедливо по отношение на първата икономика в света.

Парижкото споразумение за климата вече встъпи в сила. То определя световния план на действие, необходим за избягването на опасните климатични изменения, чрез намаляване на глобалното затопляне.

Споразумението предполага отказването от изкопаеми горива и ограничаване на изхвърлянето на емисии върглероден диоксид. Всички страни са задължени да приемат национална стратегия за намаляване на емисиите, технологично модернизиране и адаптиране към изменението на климата.