София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС в битка с фалшивите новини

У нас стартира международна конференция по темата

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Международна конференция, посветена на битката с фалшивите новини, стартира днес в у нас. Форумът, който ще се проведе в Националния дворец на културата, ще събере журналисти, политици, представители на европейски и местни институции, технологични компании и експерти. Сред участниците ще бъдат еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел, вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът за българското председателство на съвета на ЕС Лиляна Павлова.
 
Очаква се на конференцията да бъде представена политиката на Европейската комисия за борба с онлайн дезинформация, както и резултатите от предприетите до момента мерки срещу фалшивите новини. Сред тях е  и изготвеният наскоро Кодекс за добри практики за борба с дезинформацията в интернет.
 
По-рано тази сутрин пред БНТ темата коментира софтуерният специалист д-р Преслав Наков, който обясни, че най-опасният фалшиви новини се раждат от смесването на  демографско знание с дезинформация, тъй като това влияе на изборът, който правят т хората. Наков беше категоричен още, че балансът особено в социалните мрежи е задължителен.
 
„Ефектът на фалшивите новини върху обществото може да всее съмнение в истината и демокрацията, може да са конкретна манипулация за влияние на изборите. Има аспекти, свързани със здравето на хората. Фалшиви новини може да имат финансови измерения. Сирийски хакери например пускат новина, че има стрелба срещу Обама, което води до милиарди загуби на борсата“, обясни още  Наков.
 
Експертът даде и съвети за справяне с фалшивите новини, като най-ефикасният начин, по думите му, си остава проверката от няколко източника.
"Например е важен анализът на медиите, каква е политическата ѝ насоченост, т.е. всеки трябва да си прави сметка какво чете, за да не бъде подведен.", коментира още Наков.