София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС временно спира преговорите за присъединяване на Турция

Решението идва на фона на резултатите от референдума

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Европейският съюз възнамерява да преустанови временно преговорите за присъединяване на Турция след референдума, проведен в страната за внасяне на поправки в турската конституция. Това съобщи днес в. "Велт", като се позовава на дипломатически източници.

"Тази тема ще бъде на дневен ред на среща на външните министри от ЕС в края на следващата седмица в Малта на 28-29 април. Външните министри ще призоват Европейската комисия да обмисли дали Анкара не е нарушила основните линии на преговорите за присъединяване и не е ли нужно временно те да бъдат спрени", пише германският вестник.

По информация на "Велт" Еврокомисията скоро ще препоръча преговорите с Анкара да бъдат преустановени за неопределено време "заради сериозно и продължително нарушаване на свободата, демокрацията и правата на човека" в Турция.

На 16 април 51,3% от имащите право на глас подкрепиха измененията в конституцията, включително за въвеждане на президентска форма на управление, вместо парламентарна, което ще концентрира още по-голяма власт в ръцете на държавния глава Реджеп Ердоган.