София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС заплаши с наказание страни, отказващи да приютят бежанци

15.5 хиляди бежанци са разселени в ЕС от Гърция и Италия

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Във връзка с неизпълнението на задълженията на някои страни в рамките на програмата за бежанците Европейската комисия заплаши да въведе санкции срещу държави, които отказват да изпълнят решението на ЕС относно приемането на лица, търсещи убежище, заяви в четвъртък еврокомисарят по вътрешните работи, миграция и гражданство Димитриос Аврамопулос.
Европейската комисия няма да се поколебае да използва правото си в рамките на договора, каза той пред репортери в Брюксел.
Аврамопулос заяви, че за две години около 15.5 хиляди бежанци от територията на Гърция и Италия са били изпратени в други страни от ЕС в рамките на задълженията на Общността. Аврамопулос е изпратил писма до ръководителите на Министерствата на вътрешните работи в ЕС с напомняне за необходимостта да се изпълняват задълженията по схемата за разселване и заселване на лица, търсещи убежище.