София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Евгения и Николай Баневи изскочиха в „Досиетата от Панама“

Евгения: Не познавам бизнесмен без поне 10-15 офшорки

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Бизнес семейство Баневи и още няколко повтарящи се имена изскочиха като акционери или пълномощници на 10 офшорки, регистрирани на Сейшелите, Бахамите и в Панама между 2005 и 2015 г. Това е информацията, получена от “Зюддойче цайтунг”, публикувана от Международния консорциум на разследващите журналисти, съобщава в. „24 часа“.

Имената на фирмите са Uniworld Incorporated, Triffyn Development, Buzzard Holding. Заради промяна в закона на Сейшелите всички акции на приносител е трябвало да станат поименни. Така са издадени сертификати на Евгения и Николай Баневи. Другите фирми на двамата са регистрирани в други зони – Бахамите и Панама.

По повод изнесените данни от "Досиетата от Панама", Банева заяви пред „24 часа“, че не познава бизнесмен без офшорки и не се бои от проверка на НАП. Тя подчерта, че имат регистрирани офшорни фирми и в Русия, в Швейцария, в Македония. По нейните думи ако са замесени политици има проблем, но за бизнесмените това са нормално търговски практики.

В отговор на въпрос за конкретните фирми Банева беше категорична, че семейството й има 120 фирми, регистрирани в България и не може да знае всяка с какво се занимава.