София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Евродепутат от ЕНП се захваща със случая "Иванчева"

Италианката Барбара Матера пита ЕК за нарушаване на правата на бившата кметица

5 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Европейската комисия ще бъде сезирана по случая с нарушаването на правата на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Това съобщава бившият пр на района Петър Кърджилов в отворено писмо до медиите.
 
В текста се посочва, че италианската депутатката от групата на Европейската народна партия Барбара Матера ще зададе официален въпрос до Европейската комисия относно системното и брутално нарушаване на правата на подсъдимите Десислава Иванчева и  Биляна Петрова от момента на тяхното задържане (17 април) до днес.
 
Освен до Европейската комисия, поддръжниците на бившата кметица са се обърнали и до Софийска районна прокуратура, подавайки сигнал за нарушаването на неприкосновеността на кореспонденцията на двете задържани жени.
 
По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров коментира случая с лошите условия в килията на Иванчева, като заяви, че привържениците й са измислили  този сценарий, за да я превърнат в жертва.
 
По повод изказването на обвинител номер едно, близките на Иванчева заявяват в писмото си, че няма сценарий от тяхна страна и че Иванчева и Петрова действително са жертва на сценарий, но на такъв създаден от прокуратурата.
 
"Специализираната прокуратура е или съучастник, или главен организатор. По-вероятно е второто. И това е ясно на всички български граждани, притежаващи способност да мислят критично", завършват отвореното си писмо приближените на бившата кметица.
 
Във вчерашния брой на  предаването "Делници" по телевизия "Евроком", защитникът на Иванчева Димитър Марковски коментира, че дългият престой на клиентката му в ареста без присъда е меко казано необичайно явление.
 
Колкото до това дали Иванчева и Петрова ще се приберат в домовете си или ще останат да живеят ареста до края на процеса, адвокатът обясни, че яснота по този въпрос ще има най-вероятно в петък, когато се очаква Апелативният специализиран наказателния съд де се произнесе. Насроченото за днес заседание по-съществото на Специализираният наказателен съд беше отложено.