София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Евродепутати искат единно зарядно за мобилните устройства

Ева Майдел е съавтор на писмото до Еврокомисията

5 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

„В писмо до Европейската комисия с мои колеги евродепутати настояваме да се въведе единно зарядно за мобилните устройства в ЕС. Става въпрос не само за смартфоните, но и таблети, устройства за електронни книги, смарт часовници, малки камери и други сходни малки смарт устройства. Анализите показват, че годишно изхвърляме над 51 тона стари и ненужни зарядни за мобилни устройства, което е екологичен проблем, който може да се реши лесно на европейско ниво. Това е една от ползите на Европейския съюз – да решава проблеми, които не могат да се решат само от една държава.“ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която е съавтор на изпратеното в петък, 5 октомври 2018г., писмо до Европейската комисия.

Ева Майдел, която е член на комисията на ЕП за вътрешен пазар и защита на потребителите допълни, че въпреки, че по този въпрос се работи от 10 години, до момента няма задължаваща европейска регулация.

„През 2011 г. най-големите производители на мобилни устройства се включиха в меморандум за доброволно използване на универсално зарядно. След няколко години това доброволно споразумение изтече и беше подписано само от някои от участниците, което ги поставя в по-неудобна позиция от конкурентна гледна точка. Освен това, меморандумът се отнасяше само за мобилните телефони. С навлизането на технологиите за бързо зареждане отново всяка компания залага на свои решения, вероятно в опит да задържи клиентите си и за дрги продукти, защото никой не желае да носи 3 различни зарядни, когато отива на почивка или в командировка. Затова настояваме до края на мандата си през юни 2019 г. Европейската комисия да приеме единен стандарт,“ допълни Ева Майдел.