София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Евродепутати с призив България и Румъния да влязат в Шенген

Това е петата поредна резолюция на Европарламента по този въпрос

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Депутатите в Европейския парламент обсъждат днес резолюция, в която се призовава за приемането на България и на Румъния в Шенген. Утре предстои гласуването на въпросния документ сред евродепутатите.

Очаква се те да подкрепят доклада на своя колега Сергей Станишев, който се аргументира, че вече 7 години двете страни изпълняват изискванията, но заради двоен стандарт и дискриминация остават извън пространството . Станишев призовава тази несправедливост да бъде прекратена.

В документа се уточнява, че това е петата поредна резолюция на ЕП по този въпрос, както и че  още през 2011 г. Съветът на ЕС е отчел пълната готовност на двете държави да бъдат приети с всички граници (въздушни, морски и сухопътни). Допълва се, че съответното европейско законодателство не предвижда определянето на различни срокове за премахването на проверките по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници. В доклада се уточнява, че всички страни, приети досега в Шенген, са влизали едновременно с всички видове граници.

Станишев посочва още, че отлагането на решението за приемането на България и Румъния въвежда изкуствено разделение в ЕС и допринася за възхода на популизма и национализма в цяла Европа.

Парламентът даде зелена светлина на присъединяването на България и Румъния към Шенген през юни 2011 година и няколко пъти потвърди позицията си след законодателната резолюция.

България и Румъния частично прилагат правилата от Шенген. Предвижда се Европарламентът настоятелно да призове във възможно най-кратък срок Съветът на ЕС, чиято е последната дума, да вземе незабавно решение за премахването на проверките по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници на България и Румъния.