София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Евродепутатите обсъждат опасните храни в Европа

Емил Радев: Призовавам за пълна прозрачност при такива случаи

6 годиниЗдраве 7 Боряна Райчева

Как да бъде подобрена системата за предупреждение за опасни стоки в рамките на ЕС. Този въпрос беше обсъден в Страсбург от евродепутатите, а повод за срещата беше заразените с фипронил яйца в редица европейски страни.
Българският евродепутат Емил Радев също взе отношение по темата, като поиска повече прозрачност в такива случаи, наказания за виновните и компенсации за пострадалите:
„Десетки държави бяха уязвими от такива продукти. Редица производители, фермери, крайни потребители станаха потърпевши, а щетите възлизат на стотици милиони евро. Затова днес призовавам за пълна прозрачност при такива случаи със заразени продукти и по възможност да има санкции за тези, които допускат тези продукти да стигнат до пазара. През следващите две седмици този проблем ще бъде разгледан и от министрите на земеделието и храните и аз се надявам, че ще се направят нужните анализи и - разбира се - ще се повдигне въпроса за компенсации за засегнатите от страна на Европейския съюз.“
Припомняме, че преди дни министърът на земеделието Румен Порожанов увери, че на българския пазар няма опасни храни.
„В момента се извършват проверки. Дори тези, които в момента са направени, те не са със завишени нива на фипронил или на каквото и да е“, каза министърът.
Той коментира, че има ограничения и министерството не може да оповести имената на фирмите, които разпространяват опасни и с по-лошо качество, въпреки че проверките вече са завършили.
Необходими са законодателни промени, каза още министър Порожанов.