София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Евродепутатите приеха резолюция за Унгария

Документът е подкрепен от 448 депутати

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Европейският парламент (ЕП) в сряда прие резолюция, в която се отбелязва наличието на заплаха за отстъпление на Унгария от основните демократични принципи на ЕС, поради което се препоръчва на Съвета да изготви оценка на риска от неспазване на условията на Будапещенския договор с ЕС и, ако е необходимо, да предприеме действия, съобщи ТАСС.

Гласуването се състоя по време на пленарната сесия на ЕП в Страсбург, документът бе подкрепен от 448 депутати, 197 гласуваха против, а 48 депутати се въздържаха.

Резолюцията може да задейства наказателна процедура срещу Унгария, която да лиши страната от право на глас в ЕС.

Това е резолюция за опасност от нарушения от Унгария на член 2 от Договора за Европейския съюз, съгласно който Европейският съюз "се основава на ценностите на зачитане на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и зачитането на правата на човека, включително правата на лицата, принадлежащи към малцинства". Ако една от страните - участници в ЕС се отклоняват от тези принципи на действие, се въвежда член 7 от същия договор, който дава правомощия на Съвета на ЕС "да спре определени права" на държавата в европейските институции, заради неправомерните й действия. На практика това може да означава лишаването на Унгария от правото да гласува в Съвета на ЕС.

Това е първият случай, при който Европарламентът се възползва от правото си на инициатива по тази тема. Процедурата по чл. 7 е задействана изключително рядко.

Европейският парламент изрази загриженост по 12 позиции, свързани с развитието на политическата ситуация в Унгария, включително "работата на конституционни и избирателни системи, независимостта на съдебната власт, корупцията и конфликт на интереси; свобода на словото, на събранията, религия, на основните права на мигрантите, търсещите убежище и бежанците".

Във вторник пред евродепутатите, по време на пленарната сесия в Страсбург, унгарският премиер Виктор Орбан каза, че страната му не възнамерява да се откаже от избрания курс, а натискът от страна на ЕС Будапеща смята за изнудване и той нямал намерение да отстъпи.