Гледай
на живо

Евродепутатите спасиха дюнерите

Проектът за забрана на фосфатните добавки не получи мнозинство

Евродепутатите спасиха дюнерите Предложението на Европейската комисия за фосфатни добавки в дюнерите беше прието, съобщи пресслужбат... thumbnail text

Предложението на Европейската комисия за фосфатни добавки в дюнерите беше прието, съобщи пресслужбата на ЕП.
Във вторник проектът на доклада срещу употребата на фосфатни добавки в месото за дюнерите не беше приет с необходимото абсолютно мнозинство от 376 евродепутати, макар да получи одобрението на депутати в здравната комисия.
Вследствие на това Европейската комисия може да продължи с процедурата по разрешаване на употребата на фосфорна киселина в замразеното месо за кебап, независимо дали то е овнешко, агнешко, телешко, говеждо и птиче.
Според ЕК използването на фосфати е необходимо за частичното извличане и разграждане на протеините от замразените вертикални шишове месо. По този начин се образува протеинова обвивка, която служи за задържане на парчетата месо заедно и позволява по-хомогенно замразяване и печене.
Резолюцията, внесена от комисията по обществено здраве и безопасност на храните за отхвърляне на предложението на Европейската комисия, беше приета с 373 гласа „за“, 272 гласа „против“ и 30 „въздържал се“. Бяха необходими 376 гласа „за“, за да се приеме проектът.
Резолюцията настояваше да се спре разрешението за ползване на фосфатни добавки поради здравни опасения и в очакване на публикуването на доклад на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) през 2018 г.