София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕВРОГРУПАТА ПОСТАВИ УЛТИМАТУМ НА ГЪРЦИЯ

Еврогрупата даде пет дни срок на Гърция да реши

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Еврозоната постави ултиматум на Гърция до петък да реши дали ще приеме продължаването на програмата, изготвена от международните кредитори, в помощ на финансовата система на страната. Към този момент южната ни съседка категорично е отказала да продължи тази програма.
Еврогрупата е поставила този петдневен ултиматум след вчерашното заседание в Брюксел на министрите на финансите на държавите от зоната на единната европейска валута. Възможно е в петък да има нова среща. Председателят на Еврогрупата заяви, че трябва да има удължаване на тази програма и мисли, че това е възможно. Той се надява на положителен изход, като Атина поиска удължаване.
Проблемът е, че Гърция иска спиране на тази програма и заменянето й със схема за временно финансиране. Ройтерс съобщи, че гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е отхвърлил искането за удължаване на програмата. Мотивът му е, че тя налага строги мерки за икономии, а СИРИЗА даде обещание на избирателите си да сложи край на тази политика. Министър Варуфакис е изразил своята сигурност, че до 48 часа Европа ще излезе с предложение и ще се договорят за нов спасителен план за Гърция.