София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕВРОГРУПАТА РЕШАВА СЪДБАТА НА ГЪРЦИЯ

ФИНАЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ ДНЕС РЕШАВА СЪДБАТА НА ГЪРЦИЯ

9 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Спасителният кредит на Гърция отново е тема на разговори в Брюксел днес. На решаващо заседание между Алексис Ципрас и финансовите министри от Еврогрупата ще бъде изяснено дали и при какви условия Атина ще постигне споразумение относно начините за стабилизиране на държавата.
Вчера гръцкият премиер проведе 50-минутен телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд за постигане на консенсус между страните от преговорите и намиране на общо решение, което да е полезно и за Атина, и за Европа.
На този етап финансовата помощ на Европейския съюз към Гърция възлиза на 250 млрд. евро.
От САЩ призоваха за постигане на споразумение между страните в дискусията, като подчертаха, че тяхното забавяне или конфликтен завършек, ще дестабилизират отношенията в еврозоната.

Припомняме, че миналата седмица европейската група постави ултиматум на Гърция да поиска продължаване на кредитната програма на страната, която изтича в края на месеца. По време на първата среща на министрите на финансите новото правителство на Гърция отказа категорично да се съобрази с европейските искания, а отправеното предложение за удължаване на финансовата помощ беше определено като неразумно и неприемливо от страна на Гърция.
Представител на Европейския съюз заяви, че срещата на министрите ще се проведе в 14.00 часа местно време.