София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Еврокомисията дискутира мерки срещу миграцията

Доразвиват концепцията за контролираните центрове

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

В отговор на призива, отправен от лидерите на ЕС на Европейския съвет през юни, Европейската комисия доразвива днес концепцията за контролираните центрове, както и краткосрочните мерки, които биха могли да бъдат предприети за подобряване на обработването на досиетата на мигрантите, които биват сваляни на брега в ЕС, и набелязва първи щрихи на възможния начин за постигане на напредък по създаването на регионални платформи за дебаркиране с трети държави, съобщават от Комисията.

„Сега повече от всякога се нуждаем от европейски решения в областта на миграцията. Готови сме да помагаме на държавите членки и третите държави, за да си сътрудничат по-добре във връзка със свалянето на брега на спасените в морето хора. За да може обаче сътрудничеството да действа веднага по места, трябва да бъдем единни — не само в момента, но и в дългосрочен план. Необходимо е да работим за устойчиви решения“, заяви комисар Аврамопулос.

За да се подобри надлежното и ефективно обработване на досиетата на лицата, свалени на брега в Европейския съюз, лидерите на ЕС призоваха за създаването на „контролирани центрове“ в ЕС. Основната цел е да се подобри процесът на разграничаване на лицата, нуждаещи се от международна закрила, и незаконните мигранти, които нямат право да останат в ЕС, като същевременно се ускори процесът на връщане.

За да се изпробва концепцията, във възможно най-кратък срок Комисията може да стартира пилотна фаза, при която се прилага гъвкав подход.

В допълнение към призива за създаване на контролирани центрове лидерите на ЕС призоваха Комисията да разгледа концепцията за регионални договорености за платформи за дебаркиране в тясно сътрудничество с МОМ и ВКБООН, както и в партньорство с трети държави. С регионалните договорености за дебаркиране се цели да се осигури бързо и безопасно дебаркиране от двете страни на Средиземно море на спасени хора в съответствие с международното право, включително принципа на забрана за връщане, и предприемането на отговорни действия след свалянето на брега.

ЕС е готов да предостави финансова и оперативна подкрепа за дейностите, свързани със свалянето на брега, и за дейностите, следващи свалянето на брега, както и за управлението на границите под формата на оборудване, обучение и под други форми.

Очаква се на утрешната си среща посланиците да обсъдят концепцията за контролирани центрове в ЕС и възможността за бързо използване на временна рамка за сваляне на спасените в морето хора на брега в ЕС. Работата по регионалните договорености за дебаркиране също ще бъде разгледана на утрешната среща и се очаква да бъде продължена по време на срещата с МОМ и ВКБООН в Женева на 30 юли 2018 г. Едва след като бъде договорен общ подход на ЕС, ще бъдат предприети действия за популяризиране на концепцията сред заинтересованите трети държави.