София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕВРОКОМИСИЯТА ОБСЪЖДА ДАЛИ ДА ДАДЕ ПАРИ НА БЪЛГАРИЯ ЗА БЕЖАНЦИТЕ

КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА СМЯТА, ЧЕ СТРАНАТА Е ПОДГОТВЕНА ЗА МИГРАНТСКА ВЪЛНА

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Еврокомисарката по бюджет и заместник-председател на Европейската комисия Кристалина Георгиева обяви, че е създаден финансов инструмент, който да подпомага страните, които са подложени на миграционен натиск. Еврокомисията е заделила 300 милиона евро, които могат да бъдат използвани без усложнени бюрократични процедури в случай на нужда.

Георгиева каза, че в момента се обсъжда дали Еврокомисията да помогне на България преди да е станало късно.

„В момента обсъждаме дали именно поради риска от преминаване на потока към България да помогнем на България, да мислим за нея, преди да е станало късно”, коментира комисарката.

Тя добави, че България е по-готова от много други страни да посрещне бежанска вълна.

„България беше първата, което почувства потока на бежанците като проблем. Доста направи и за охрана на външните граници, за това да е готова и ако недай си Боже потокът тръгне към нас, аз си мисля, че ние сме по-напред от други страни в това да сме готови за него”, посочи Георгиева.