Гледай
на живо

Еврокомисията представя годишния си доклад за България

Очаква се мониторингът за напредъка в борбата с организираната престъпност и съдебната реформа да остане

Еврокомисията представя годишния си доклад за България Европейската комисия представя днес годишния доклад за България и Румъния по механизма за сътрудниче... thumbnail text

Европейската комисия представя днес годишния доклад за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Той дава оценка на реформата в правосъдието и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер заяви миналата седмица, че докладът за България ще бъде "много положителен". Но въпреки това, мониторингът за напредъка в борбата с организираната престъпност и съдебната реформа няма да отпадне. Еврокомисията отчита напредък, но той ще бъде оценен отново в края на следващата година, е записано във финалния вариант на Евродоклада,  съобщи Нова телевизия.

 Припомняме, че в предишния доклад Европейската комисия отправи към България 17 препоръки. Основният извод за страната ни беше, че има бавен напредък.

От ЕК неколкократно изразиха готовността си да прекрати механизма до средата на 2019 година. Очаква се той да бъде заменен с общоевропейски механизъм, който да следи правосъдните системи не само в България и Румъния, а във всички държави-членки на ЕС.