София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Европа срещу цените на бензина и дизела

Франция се готви за пълна блокада днес

5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Франция се готви за пълна блокада днес, а причината е цените на бензина и дизела. Бюджетът за 2019-та предвижда повишение на данъка за дизела с 6 процента и половина на литър, а за петрола с почти 3 на сто, с цел французите да купуват екологични автомобили, които да намалят замърсяването на въздуха.

Припомняме ви, че през 2014 г. движението „червените шапки“ принуди тогавашното френско правителство да се откаже от плана си за нов еко данък. Сега с подобно движение в социалните мрежи се сформира нова група - "жълтите жилетки", кръстена на жилетките, които френските мотористи са принудени по закон да носят.

Белгийците пък се обединиха около идеята, разпространена в социалната мрежа Facebook, да се откажат от всякакъв вид покупки днес, за да „накажат“ правителството. Същата група приканва всички водачи на автомобили и камиони да препречат изходите на магистралите до неделя. Протестиращите искат да покажат на правителството, че не са „негови портфейли“.