София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Европарламентът забранява дюнера

Съдържанието на фосфат в месото е вредно за здравето

6 годиниЗдраве 3 Боряна Райчева

Комисията по здравните въпроси в Европейския парламент забрани съдържанието на фосфат в суровото замразено месо. Това решение, обаче, ще доведе до изчезването на дюнерите от Европейския съюз до края на 2018 година.
Фосфатът е необходим, защото задържа водата в месото и то остава крехко и сочно дори и след като е било замразено. Без него при печене месото ще се разпада. Съставката се слага не само в замразено месо, а и в сладкиши, кока-кола, различни салами.

Ако решението на комисията остане в сила, до края на годината дюнерът ще бъде забранен, освен, ако не се прави от свежо месо.

Европарламентът ще гласува още веднъж, но преди това е натоварил здравната комисия да проучи какви са последните научни доклади за влиянието на фосфата върху здравето. При превишаване на допустимата доза, той нанася поражения на бъбреците и кръвообръщението.

Както е известно дюнерът е една от най-често хапваните храни, когато човек е гладен, както у нас, така и в Европа. Дневно в страните от ЕС се изяждат 500 тона дюнери. 80% от месото за тях се произвежда в Германия, което я прави пряко засегната от решението на Европарламента.