Гледай
на живо

Европейците вярват повече на родните си онлайн търговци

Гражданите все повече се информират за правата си

Европейците вярват повече на родните си онлайн търговци Европейските потребители имат по-високо доверие на онлайн търговците, базирани в собствената им стра... thumbnail text

Европейските потребители имат по-високо доверие на онлайн търговците, базирани в собствената им страна, отколкото на тези в чужди държави, посочва председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Доверието на потребителите в онлайн търговците от собствената им държава е над 70%, докато към тези от друга страна е близо 58%.

Според Маргаритов по-голямото доверие към онлайн магазините у дома е свързано с обективни обстоятелства и с някои от бариерите пред пазаруването от търговци от друга държава.

По данни от проучване на ЕК повече от 6% от анкетираните посочват като основна причина за въздържанието от покупки от чужди онлайн магазини именно пренасочването им към сайт в тяхната държава с различни цени. Други бариери са възникнал по време или след покупката проблем или отказ за доставка до държавата на потребителя.

Доверието в онлайн търговията е свързано и с коректността на търговците и познанията относно потребителските права. Сред най-често срещаните нарушения при проверките на КЗП е или липсата на информация на сайта за правото на отказ от покупката в 14-дневен срок, или опити този срок да бъде съкратен изкуствено и недопустимо.

Според европейски проучвания гражданите стават все по-информирани за потребителските си права и все по-склонни да ги отстояват.