София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЕДМИЦА ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ РАК НА МАТОЧНАТА ШИЙКА

Всеки ден в България умира по една жена от рак на маточната шийка

9 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Всеки ден в България умира по една жена от рак на маточната шийка. За тази статистика ни каза председателят на Националното сдружение за профилактика на рака на шийката Лилия Асенова. Тази година в Народното събрание беше открита за осми пореден път инициативата за превенция и профилактика с болестта.
Всяка една жена в годината има право на един безплатен преглед. Страната ни се нарежда почти на последно място по малка заболеваемост в европейски мащаб. В България съществува Национална програма за превенция на заболяването.
От началото на кампанията досега около 13 хиляди момичена на възраст 12 години са се ваксинирали срещу рак на маточната шийка. Ваксината се поставя на три етапа. Това са данните за момичетата, които са преминали и трите.
По-рано през деня от пресцентъра на Министерски съвет съобщиха, че правителството е одобрило промени в Националната програма, като се предвижда в нея да се включат и 13-годишните момичета.
Тази година по програмата са предвидени около 2,7 млн лева.