София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Европейска заповед за арест за Карлес Пучдемон

Грозят го 50 години затвор

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Съдебните власти в Испания са издали европейска заповед за арест на отстранения президент на Каталуния Карлес Пучдемон, след като той отказа да се яви в съда и да даде показания по повдигнатите му обвинения.

Заповедта има действие както на територията на Испания, така и в целия Европейски съюз. Тъй като се предполага, че Пучдемон и част от министрите в кабинета му са в Белгия, документът е изпратен в Брюксел, а белгийските власти ще преценяват дали е изготвен според нормите на международното право.

Белгия има 60 дни, за да отговори дали ще предаде на Испания каталунските лидери и може да откаже, ако прецени, че няма да им бъде осигурен справедлив съдебен процес.

Испански съдия коментира, че ако се докажат обвиненията срещу Пучдемон, той може да получи присъда от 50 години затвор.

Същевременно отстраненият президент заяви, че е готов за избори, които правителството в Мадрид насрочи за 21 декември.

„С правителство в затвора изборите няма да са неутрални, независими, нормални", заяви Пучдемон и добави, че може да води кампанията от разстояние.