София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Европейската банка за развитие напуска Русия

Причината е охлаждането на отношенията с властите в Москва

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Европейската банка за възстановяване и развитие ще закрие 5 от седемте си представителства в Русия и ще запази офисите единствено в Москва и Санкт Петербург. Причината е охлаждането на отношенията с властите в страната и практическото замразяване на кредитирането след анексирането на Крим през 2014г. съобщи "Ройтерс". В репортаж от Москва агенцията допълва, че западните санкции са станали причина банката, в която акционери са десетки държави от Европа и САЩ, да намали значително дейността си на пазар, който години наред бе най-големият и най-печелившият.

Източници от банката разкриват, че идеята не е съвсем нова, а говорител потвърди във вторник, че решението вече е взето. "Закриваме пет малки офиса в Екатеринбург, Красноярск, Ростов на Дон, Владивосток и Самара в края на първото тримесечие на 2018г.", казва управляващият директор по комуникациите Джонатан Чарлз. От руското правителство потвърдиха, че са информирани за решението.

Преди кризата от 2014г. Европейската банка имаше в страната общо около 160 служители и проекти за около 10 млрд. евро - от заводи за коли на "Фолксваген" до дялово участие в стотици компании и банки. След това дейността бе свита до няколко проекта, в които руски компании инвестират в други държави заедно банката. Резултатът е, че близо половината от персонала се премести в други страни или напусна банката.
В началото на 2017г. представители на институцията казваха неофициално, че има надежда да се поднови работата с частни руски предприемачи. Но тя бе попарена от влошаването на отношенията между Москва и Вашингтон след разкритията за намеса на руснаците в политическата кампания в САЩ през 2015-2016г.
През май Москва обвини банката, че се е превърнала в инструмент на западната външна политика. Причината бе, че бордът на директорите отхвърли предложението да бъде подновено кредитирането за Русия.
Европейската банка продължава да има инвестиционен портфейл в страната в размер наоколо 3 млрд. евро, но той бързо се свива с процеса на връщането от фирмите на отпуснатите заеми и нормалния процес на продажбата от банката на дяловото участие.