София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Европейско издание: Кристалина Георгиева е била агент на ДС

Институт „Форин полиси“ обвърза името на българския еврокомисар с „Мултигруп“

7 годиниОбщество 18 Боряна Райчева

Българският еврокомисар и кандидат за генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева е била свързана с Държавна сигурност и знаковата групировка „Мултигруп“. Това твърди швейцарският журналист Ив Кугелман в свой материал, публикуван на сайта на института „Форин полиси“. Статията е озаглавена „Голямата грешка на ООН беше предотвратена на косъм“. Според журналиста, разследването е отнело един месец, а целта – да бъде показано, че хора, които са на важни позиции в европейски и световни институции или биват кандидати за такива, не са проверявани за нечисто политическо минало. В статията се съдържат още имената на Румен Гечев, Иван Костов, Ренета Инджова, Стефан Софиянски.
За връзките на Георгиева с Държавна сигурност, журналистът се позовава на бивш офицер от тайните служби, чието име бива пазено в тайна. Според Кугелман премиерът Бойко Борисов знае за „досието“ на българския еврокомисар. Това обаче далеч не изчерпва сенките около доскорошния кандидат за шефското място в ООН. В статията се казва още, че дъщерята, племенникът и деверът на Георгиева са получавали услуги от висши служители в „Мултигруп“.
Българският еврокомисар отрича всички твърдения на швейцарския журналист и се закани да го съди за думите му.