София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ ЩЕ ПОМАГАТ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА МИГРАНТИТЕ

ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ ЩЕ СЪДЕЙСТВАТ НА МАКЕДОНИЯ

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Очаква се източноевропейски лидери да предложат да съдействат с хора и по друг начин, за да се помогне на Македония да запечата границата си с Гърция и да се ограничи притока на мигранти от Гърция през идните месеци, предаде Ройтерс, позовавайки се на запознати източници.

Очаква се Вишнеградската четворка, в която се включват Унгария, Полша, Словакия и Чехия, да съобщят тази стъпка на предстояща среща в Прага на 15-и февруари, съобщават дипломати.
В срещата ще вземе участие и българският премиер Бойко Борисов и македонският президент Георге Иванов.
Вчера Атина беше уведомена от Европейския съюз, че невъзможността й да контролира преминаването на стотици хиляди бежанци, пристигащи през Турция миналата година, ще доведе до дългосрочно отменяне на възможността за свободно движение в Европа.
Висши представители на Съюза заявиха, че очакват предприемането на по-сериозни мерки по затягането на границите съседните на Гърция Балкански държави.
Страните от Вишеградската група критикуват усилията, главно на Германия, за приемане на кандидати за убежище, преминаващи на север от Гърция през Македония и Сърбия, никоя от които не е член на ЕС.
Унгарският премиер Виктор Орбан призова още миналия месец Македония и България да последват примера на Унгария и да издигнат ограда по границите си срещу нелегални мигранти.
Австрийският външен министър Себастиан Курц заяви вчера в Скопие, че Македония трябва да е готова да спре изцяло навлизането на мигранти през следващите месеци, тъй като Виена се очаква да направи същото при достигането на определения лимит от мигранти, които ще приеме през източните си граници.