София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Европейският парламент с процедура срещу Унгария

Унгария може да остане без право на глас в ЕС

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Европейският парламент може да отнеме правото на глас на Унгария в ЕС. Той е започнал процедура срещу страната, а причината е репресивната политика на премиера Виктор Орбан.

Унгария наложи 25% данък върху чуждите дарения на неправитествени организации, а политиката на Орбан принуди фондация "Отворено общество" на милиардера от еврейско-унгарски произход Джордж Сорос да обяви, че напуска страната. Унгария даде право на вътрешния министър да затваря НПО, ако реши, че някоя организация застрашава националната сигурност.

Министър-председателя на Унгария Виктор Орбан разкритикува организацията „Отворено общество“ и я обвини в намеса в политиката на страната и водене на либерална опозиция.

Припомняме ви, че в началото на тази година партията на Орбан внесе законопроект „Спрете Сорос!“, които затрудни дейността на неправителствения сектор.

Преди седмица унгарският парламент одобри законопроект, който криминализира НПО, които помагат на хора, търсещи убежище. Бе направена и промяна в Конституцията, която, според изданието, "създава паралелна съдебна система".
Тези фактори доведоха до решението на ЕП да започне процедура, в която страните членки на ЕС да оценят нивото на демокрация и върховенството на закона в Унгария.

В проектодоклада се заявяват опасения от правителството на Орбан и се подчертава, че в страната се наблюдава отстъпление от демокрацията, съмнителна съдебна система и ограничаване на свободата на словото. Искането за отнемането правото на глас на Унгария се подкрепи от 4 други комисии:  за правата на жените, за конституционните работи, бюджетния за контрол и тази за културата и образованието.

Докладът бе подкрепен от 37 депутати и отхвърлен от 19.ЕП ще гласува по предложението за санкции срещу Будапеща през септември.