София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Европейският съюз ще учи за Балканите от нас

Отношенията с Турция трябва да се нормализират, заяви Борисов

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Проблемът с  миграцията, борбата с тероризма и икономическият растеж бяха сред основните теми, разгледани на срещата между българския премиер Бойко Борисов и председателите на всички парламентарни групи в Европейския парламент. Обсъдени бяха още  стабилността в Близкия Изток и Африка, както и отношенията с Турция. Като акцент беше  поставен и въпросът  за отношенията между страните на  Балканския полуостров.
„Всички ние сме съгласни с това, че е необходимо да работим много активно в тази част на Европа, в която има държави-членки и страни кандидатки. Това е район, който е приоритетен за нас и тук съм съгласен с премиера Борисов за това, че има нужда от допълнителен ангажимент.“-заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни  и отчете още, че България, бидейки част от Балканите, може да помогне на Съюза в опознаването на този регион.
„Познанията на господин Борисов са много полезни. Ако искаме да постигнем сериозни цели, ние като  Европейски съюз трябва да използване познанията на българите, които често са по-дадълбочени от тези на други държави-членки. Преди посещението си в другите балкански страни  през януари, ще се срещна с Бойко и българското правителство, за да получа ценна инфорчация.“-каза още Таяни
От своя страна Борисов подчерта, че идеята не е да се даде нанс на политическите елити на Балканите на народите, живеещи в тях и най-лесният и безрискоов начин, по който това може да се случи е като се инвестира в инфраструктура.
Той изтъкна още, че изключително важно за опазването на границите на Европейския съюз е споразумението с Турция да бъде спазвано и 3-те милиона мигранти да бъдат дълржани извън територията на Съюза.
Всичко това ясно показва, че  темата не бива да бъде избягвана, а трябва да се намери начин за нормализация на отношенията с южната ни съседка, посочи още премиерът. След срещата с него, Антонио Таяни се видя и президента Румен Радев, с депутатите в българския Парламент, а в следобедните часове участва в дискусия със студенти в Софийския университет на тема европейския проект.