София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Европейските лидери се събират в Брюксел

Обсъждат ситуацията с Брекзит-а

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Държавните и правителствените ръководители на 28-те държави-членки на ЕС ще се срещнат в сряда вечерта в Брюксел, за да се опитат да намерят изход от задънената улица, в която Евросъюзът и Обединеното кралство се намират след две години преговори за "развод", а до официалната дата на Брекзит-а - 29 март 2019 г. - остават по-малко от 6 месеца.

Срещата на върха ще продължи два дни. Сценарият излизането на Обединеното кралство да стане без постигане на споразумение сега е по-вероятен от всякога. Ако Брюксел и Лондон, обаче, не подпишат споразумение, разводът ще бъде с тежки последици.

Довечера главният преговарящ за Европа Мишел Барние ще информира лидерите на общността за ситуацията в преговорите. Срещата трябва да хвърли светлина върху по-нататъшните стъпки в преговорния процес.

Във втория ден от срещата на върха, на 18 октомври, държавните и правителствени ръководители ще обсъдят настоящите належащи проблеми на общността, по-специално миграционната криза. Очаква се лидерите да обсъдят нов тип санкционна политика. Тя ще бъде насочена към лица и компании, разработващи химическо оръжия както и за въвеждане на санкции за кибератаки и информационна война.

България ще бъде представена от премиера Бойко Борисов.

Държавните и правителствените ръководители ще пристигнат в сградата на Европейския съвет довечера. Очаква се премиерът Тереза ​​Мей да представи на лидерите на 27 държави от ЕС оценка от Лондон за състоянието на преговорите. След това тя ще напусне заседателната зала, а лидерите на останалите 27 държави ще решат какво да правят.

Ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск призна, че страните са по-близо от всякога до неуспеха на преговорите и отделянето на Великобритания без споразумение. Той призова Лондон да направи нови отстъпки за Брюксел, за да овладее ситуацията.

Във вторник самият Мишел Барние заяви, че преговорите по Брекзит трябва да бъдат разширени и той се надява да има напредък в споразумението "през следващите седмици". Първоначално се предвиждаше, че споразумението за „развода“ между Брюксел и Лондон ще бъде готово за срещата на върха на ЕС на 17 октомври.