София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАРИ ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ

Производството на земеделците обаче намалява

9 годиниАгро 29 Боряна Райчева

През последните години европейските пари за селско стопанство се увеличават. Това обаче не може да се каже за земеделската продукция. Производството на земеделците все повече намалява. Това показват анализите на Института за пазарна икономика относно развитието на селското стопанство в България след присъединяването на страната ни към Европейския съюз.
Брутната добавена стойност от селското стопанство намалява с ¼, въпреки, че за периода от 2007 до 2013 г. в земеделието ни са били инвестирани близо 7 млрд. евро. За сравнение в периода от 2003 до 2006г. заделените европари са възлизали на 100 млн. евро.
Произведената продукция от селското стопанство е под 5 % от общата продукция на икономиката на страната. За това ни информира Николай Вълканов от Института за пазарна икономика. По думите му ако у нас брутната добавена стойност възлиза на 353 евро на хектар, то в Холандия същият показател в 26 пъти по-висок, което според него означава, че не си изразходваме пълноценно ресурсите.
Направеното изследване показва, че интересът към земеделието у нас расте, а средната площ на стопанството се увеличава с около 150 дка. Въпреки този ръст обаче се наблюдава намаляването на половина на броя на земеделските ни стопанства.