София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Европол“: Върхът на тероризма в Европа предстои

Роб Уейнрайт предупреждава за нови атаки

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Директорът на „Европол“ Роб Уейнрайт, цитиран от германския вестник Die Neue Osnabrucker Zeitung, предупреждава, че тероризмът в Европа още не е достигнал своя връх.

„Заплахата от тероризъм, която имаме от едно поколение насам, е най-високата за последните 20 г. И тя ще продължава да се увеличава, разполагаме с доказателства за това“, казва директорът на „Европол“ в интервю за изданието.

Уейнрайт припомня, че само през миналата година ислямисткият тероризъм е станал причина за смъртта на 135 души, а за подозрения във връзки с джихадистите са арестувани 718 души – почти два пъти повече, отколкото през 2014 г.

„Това е изключителен възход и показва колко много се е радикализирала част от ислямската общност“, предупреди експертът.

Рисковете произтичат както от терористични групировки, така и от отделни лица, т.нар. атентатори единаци. Основни носители на заплахата са бойци, завърнали се от Сирия в страните от Европа. Екстремистки организации като „Ислямска държава“ са много успешни в интернет, използват социалните мрежи за пропаганда и набиране на последователи.

Но именно по-големите групировки са в състояние да планират и извършат големи атаки.

„Нападателите може да бъдат контролирани или вдъхновени от „Ислямска държава“, дори и да не са били в Сирия или Ирак. Някои атаки са внимателно планирани, а други са плод на спонтанни действия“, обяснява директорът.