София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Евростат: В България караме коли втора употреба

Повече от половината автомобили са на дизел

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Масово българските шофьори  карат коли втора употреба. Повече от половината автомобили у нас са на възраст над 20 години и са предимно на дизел. Това сочи проучване на Евростат и Асоциацията на автомобилните производители за автомобилния парк на ЕС през 2017г. 
 
По данни на статистиката през миналата година са били регистрирани над 3 милиона автомобила. Според което на 1 000 българи се падат приблизително по 450 автомобила. Анализа на Евростат показва още, че автопаркът у нас нараства  с по 100 000 автомобила годишно. 
 
За първото полугодие в България са продадени над 18 хиляди нови автомобила. Близо половината от колите по пътищата са на над 20 години или около милион и половина от превозните средства на тази възраст. 
 
Новите автомобили у нас са около пет на сто или приблизително 160 хиляди броя. Още данни от проучването показват, че в България годишно се купуват средно между 25-30 хиляди нови автомобила.  Над 1,7 милиона от автомобилите са на дизел.  Автомобилите на бензин са почти същата бройка с разликата, че са снабдени с газова бутилка. 
 
Едва над 2 000 от автомобилите в България са хибридни, а наличието на електромобили са едва над 200.