София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Евтаназията на стадото на баба Дора започна

Цял ден Шарково е под блокада

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Евтаназията на стадото на баба Дора от Шарково започна. Тази информация стана ясна преди минути, кат все още няма официално изявление на никои от министрите, очаква се това да се случи по-късно тази вечер или утре.
През целия ден  днес Шарково,  беше под блокада. 
 
Полицията  помоли всички външни лица да напуснат, така защитниците на баба Дора и не само бяха изведени на три километра от населеното място. До насилие и сблъсъци не се стигана, но млада жена, облечена в носия, която се опита да пробие полицейския кордон и да влезе беше арестувана  за нарушаване на разпоредбите.
 
Предполага се, че външните лица се изкарваха  от селото, за да не попречат на предстоящата евтаназия на животните на баба Дора, за която беше съобщено, че е абсолютно задължителна. Все още обаче от МВР и от Министерството на земеделието, храните и горите не са дали категорично потвърждение, че стадото ще бъде убито.
 
Сред повечето местни жители вече има недоволство спрямо поведението на външните лица, като част от стопаните настояваха властите да си свършат работата и сагата да приключи. Така се стигана до пререкания между протестиращите и живеещите в селото.