София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Файнешъл таймс“: Западът е безсилен пред Путин

Русия смята да изравни Алепо със земята, пише британският вестник

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Единственият руски самолетоносач се отправи към Средиземно море, пише Дейвид Гарднър в статия за „Файнешъл таймс“. Корабът, изпускащ пушек като старо корито, предизивка насмешки и подигравки към една свръхдържава, но те са неуместни, подчертава авторът.

Корабната група ще подсили руската авиация в Сирия. Русия вече възобнови бомбардировките на Алепо. Руският президент Путин практически обявява на света, че ще изравни със земята източната част на града. И показва, че САЩ и Европа нищо не могат да му направят.

Путин се опитва да създаде за своите западни противници изключително сложна геополитическа ситуация. След многократните изявления на президента на САЩ Барак Обама за свалянето на Асад, предизвикали активните действия на сирийската опозиция, но без да им бъде оказана съществена помощ, Путин използва Сирия за демонстрация на силата си, твърдо вярвайки, че Западът е безсилен да му се противопостави.

Презрително пренебрегвайки санкциите, наложени заради Украйна, руският президент се стреми да внесе разкол в ЕС и НАТО като размахва ядрената заплаха и води кибервойна в разгара на американските избори.

По отношение на Сирия Москва си играе с Вашингтон, водейки лицемерни преговори, докато в същото време налага вето в ООН, поддържайки един режим, който е отговорен за смъртта на половин милион души. И никой не иска да спре Путин и Асад, които смятат да превърнат Алепо във втори Грозни.

Безпомощен ли е Западът? Франция, Германия и Великобритания не успяха да наложат нови санкции срещу Русия, срещайки съпротивата на Италия. Руската икономика и без това страда от спада на цените на петрола, а инструменти за усилване на санкциите има.

Но според Адам Смит, бивш съветник на Обама по въпроса за санкциите, мерките, предприети спрямо Иран, при Русия може да не дадат резултат. Русия е твърде голяма, смята той.

Ситуацията обаче може да се промени, ако Алепо се превърне в касапница. Но тогава ще бъде твърде късно. Няма оправдания, ако си затваряме очите за жестокостта и зверствата, завършва Гарднър.