София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Фалшиви имейли се разпространяват от името на ЧЕЗ

Те съдържат прикачен файл с вирус

5 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

Фалшиви имейли пристигат до абонатите на ЧЕЗ, алармират от дружеството. 

"ЧЕЗ Електро България“ АД уведомява своите клиенти, че днес е установен опит от страна на външни лица да заблуждават клиенти на Дружеството с имейли, наподобяващи тези, които потребителите получават за електронна фактура. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Фалшивият имейл изглежда почти идентично на съобщенията, изпращани от ЧЕЗ Електро България, но съдържа прикачен файл с наименование на кирилица и разширение .7z, който представлява вирус. Молим клиентите ни да не кликват върху линка "тук“, да не отварят прикачения файл и веднага да изтрият съобщението", се казва в изявлението. 

Информираме клиентите си, че електронните фактури на ЧЕЗ Електро България се изпращат само в .pdf формат. Достъпът до електронния архив с фактури на сайта на Дружеството www.cez.bg е напълно защитен и функционира нормално. Всички наши клиенти могат да изтеглят безопасно електронните си фактури оттам. Екипът по киберсигурност на Дружеството установи източника на атаката и предприе мерки за блокирането му.

"ЧЕЗ Електро България" АД уверява своите клиенти, че не е имало достъп до техни лични данни и такива не са били копирани от сървърите на дружеството, пишат накрая в съобщението от дружеството.