София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Фалшиви новини и реални проблеми за властта

Изводи от последно проучване на Галъп Интернешънъл

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Над 1.8 милиона българи са срещнали новина, която смятат за фалшива, само за последната седмица на юли. 

Изводите са от новия сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 800 души по телефона между 30 юли и 1 август. Сондажът е част от независимата изследователска програма на агенцията и, според експертите й, осигурява максимална представителност на данните.

На въпрос – срещали ли сте в последната седмица новина, която вие смятате за невярна ? 34% от запитаните твърдят, че в последната седмица са срещали фалшиви новини или новини, чието съдържание смятат за невярно. Например по скандалното умъртвяване на животни заради съмнения за заразяването им с африканска чума - 37% от хората вярват, че чума по животните в Странджа е имало, но 48% не вярват. Останалите се колебаят. Данните разкриват сериозен по размери проблем с доверието към всяка публична информация у нас. 68% от анкетираните смятат, че властите не си вършат работата добре в казуса със Странджа, а 26% смятат, че я вършат добре. Останалите се колебаят. Стои въпросът дали вече е възможно институциите да убеждават гражданите в необходимостта от непопулярни мерки, дори и тези мерки да са верни и нужни. 

Скорошното спиране на сделката с ЧЕЗ среща високо одобрение в обществото. 64% го одобряват. Цели 73 % одобрение получава призивът на Корнелия Нинова за повече държава в икономиката, отправен чрез новата програма на социалистите, огласена преди седмица - „Визия за България“.

Протестът на майките и други социални протести в последните седмици се възприемат ясно като знак за реален проблем, а не като функция на политически амбиции - каквито интерпретации направиха дори представители на управляващите. 69% смятат, че тези протести са доказателство по-скоро за реални проблеми.

Най-много одобрение в последните дни събира ветото на президента Радев над законовите поправки, които се смятат за лобистки - 75% от анкетирани харесват този президентски ход.

Ниско е одобрението към вдигането на акциза на бездимните цигари – 45% одобряват, но 47% не го одобряват.

Изводът на социолозите от Галъп е, че българите очакват далеч по-убедителна работа от страна на управляващите. Същевременно хората харесват случаите, в които държавата решително се намесва в определени казуси, но категорично правят разделителна граница в кои случаи държавата трябва да се намеси, и в кои – не.