Фалшиво масло на българския пазар
Съдържа немлечни мазнини и вода над нормата
Според изследване, осъществено от организацията „Активни потребители“, 5 от общо 10 проверени марки масла на българския пазар, са опасни за здравето. Маслата са съдържали твърде голямо количество вода, протеини и други добавки. Оказало се е, че добавките се използват против плесен и влагането им в хранителни продукти е абсолютно забренено.
Количеството на използваните немлечни мазнини в тях варира от 40 до 60% спрямо общата масленост. Установеното нарушение, освен че е търговска измама, води до значително влошаване на качеството на храната.
Рискът от бърза развала при влагане на допълнителна вода се намалява чрез влагане на антибактериални и антигъбични препарати с цел удължаване сроковете на трайност. Натамицинът (Е235) е едно от тези съединения. Той се използва в хранителната индустрия отдавна, но приложението му има редица ограничения. В Европейския съюз е разрешен само за повърхностно третиране на някои сирена и сухи салами (суджуци) за предотвратяване развитието на плесени.
Влагането на натамицин в краве масло е забранено в ЕС. От тестваните 10 марки натамицин се открива в три. Количествата варират от 8 до 32 мг/кг. Натамицинът в маслата без съмнение е добавен умишлено от производителите, защото няма никакъв друг начин за неговото попадане в краве масло. Влагането на натамицин е грубо нарушение на българското и европейското законодателство. Това съединение е сравнително слабо токсично за хората, но въпреки това представлява риск за здравето.