София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Фандъкова: Най-сериозен замърсител е битовото отопление

Кметът на София призова хората да слязат от колите си

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Кметът на София Йорданка Фандъкова отново призова хората да слязат от колите си в дните със силно замърсяване на въздуха. „Надявам се, че хората имат съзнанието и отношението към това, че ако повече хора слезем от колите си в дните с превишение на концентрацията на фини прахови частици, може би ще допринесем лично за това градът ни да стане по-чист”, каза пред Нова телевизия столичният кмет.

По думите на Фандъкова в този сезон най-сериозен замърсител е битовото отопление и това се вижда по върховите стойности. „Такива имахме и по празниците, когато трафикът беше облекчен. През нощта доста често има високи стойности”, обясни тя.

Йорданка Фандъкова посочи, че усилията на общината в борбата срещу мръсния въздух са в няколко посоки. „Неслучайно заложихме в мерките въвеждането на така наречения зелен билет. Това всъщност е еднодневната карта на цената на 1 лев - за целия ден, за цялата градска мрежа“, обясни тя и добави към мерките и паркирането в крайните зони на входно-изходните артерии на столицата.

Кметът на София подчерта, че се правят засилени проверки на пунктовете за вторични суровини, както и на събирането на отпадъчни материали от контейнерите.  „Само за последния месец при проверени 35 пункта за вторични суровини има съставени 13 акта”, поясни Йорданка Фандъкова.