София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Фандъкова: Половината отпадъци в София се рециклират

„Бизнесът трябва да инвестира в превръщането на столицата в зелен град“

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че половината отпадъци в София се рециклират. Тя се включи в конференция на тема „Зелени инвестиции – бизнес перспективи пред социалноотговорните компании“.
Кметът отчете големия напредък на града по отношение на сметосъбирането и преработката. Фандъкова подчерта, че още много има да се работи по отношение на енергийната ефективност на сградите. Доста работа има и по разширението на велоалеите и стимулирането на гражданите да оставят автомобилите, които замърсяват околната среда.
Междувременно кметът обяви, че до 2019 г. метрото, което е доста природосъобразно, ще заема 45% от дела на градския транспорт. Модернизацията на превозните средства за обществено ползване е от ключово значение за екологията. 90 хил. тона вредни емисии ще бъдат спестени на година след пускането на третия метродиаметър. Трафикът ще намалее с най-малко 20% благодарение на модерните начини за придвижване в градска среда.
Кметът призова бизнеса да инвестира в превръщането на столицата в зелен град.