София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Фандъкова се включи в почистването на София

Призова да пазим столицата си чиста

5 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Кметът на София Йорданка Фандъкова се включи в инициативата „Да изчистим България заедно“ и събира отпадъци в района на Панчаревското езеро. „Заедно можем да изчистим София за ден, но по-важно е да я пазим всеки ден“, каза Фандъкова и благодари на всички, които са се включили в инициативата.
„Със Столичен инспекторат организираме извозването на всички събрани отпадъци в рамките на инициативата до Завода за преработка на отпадъците на София“, каза още кметът на столицата.

По-рано днес Фандъкова провери изпълнението на програма за домашно компостиране в село Железница. „Работим последователно за разделното събиране на отпадъците, оползотворяването им и превръщането им в ресурс и намаляване на депонирането. С дейността на цялата система от инсталации за третиране на отпадъците на София сме постигнали през 2017 г. 84% на рециклиране и оползотворяване на отпадъците и 16% депониране. Програмата за домашно компостиране, която започнахме още през 2010 г., се развива и досега са предоставени на домакинства, детски градини и училища, паркове общо над 8000 компостери”, каза кметицата.

Тя отбеляза, че от 2015 г. София има завод за отпадъците, които преработва целия битов отпадък. “Нашата основна цел е да превърнем отпадъците в ресурс и това вече се случва. От началото на тази година до края на август са събрани разделно и преработени над 9900 т зелени отпадъци, като от тях са произведени 7410 т компост, каза Фандъкова.