София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ФБР подало сигнал за терориста от Манчестър още през януари

От МИ-5 задържали лицето, но го освободили

7 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Федералното бюро за разследване на САЩ още през януари е предупредило британското контраразузнаване МИ-5, че извършителят на терористичния акт в Манчестър Салман Абеди е в Северна Африка за среща с терористичната група „Ислямска държава” и планира атака във Великобритания, съобщава Daily Mail, позовавайки се на източници в сферата на сигурността на САЩ.
Съобщава се, че федерални агенти са получили тази информация, в резултат на прихващане на разговор на Абеди.
Според вестника ФБР следи Абеди от средата на 2016.
След получения сигнал от страна на САЩ МИ-5 задържат Абеди и още членове на групата, но тогава се смята, че планираната атака е срещу политическа фигура. Разследването не е довело до резултати и за съжаление той е бил освободен, гласи текстът в статията на Daily Mail.
Атентатът стана вечерта на 22-и май в зала „Манчестър Арена“, по време на концерта на американската певица Ариана Гранде. Нападението беше извършено от атентаторът-самоубиец Салман Абеди.
По последни данни, загинали са 22 души, в това число 12 деца, а 75 души остават в болница, сред които 23 са в критично състояние.
Няколко души се смятат за безследно изчезнали. Отговорност за атентата пое терористичната групировка ИДИЛ.