София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Фейсбук блокира над 100 акаунта преди изборите в САЩ

Има съмнения за манипулация на общественото мнение

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Повече от 100 акаунта в социалните мрежи Фейсбук и Instagram бяха премахнати като част от мерки срещу намесата в междинните избори в САЩ, се казва в изявление на Фейсбук.

"В събота вечерта американските правоохранителни органи ни се обадиха за онлайн активности, които те са открили наскоро и които могат да бъдат свързани с чуждестранни лица. Нашето разследване, което е на ранен етап, откри 30 профила във Фейсбук и 85 акаунта в Instagram, които може да са замесени в координирана фалшива дейност. Веднага блокирахме тези акаунти и сега ги изследваме детайлно", се казва в изявлението.

Съобщено е, че почти всички отстранени профили от Фейсбук са на руски и френски език, като профилите на Instagram са предимно на английски.

Имайки предвид, че днес са междинните избори в САЩ, компанията реши да разкаже на хората за предприетите действия и фактите, които понастоящем са известни. 

Припомняме, че американските медии обвиниха Русия в подкрепата на Доналд Тръмп в изборите в САЩ чрез социални мрежи, но не предоставиха доказателства. Социалните мрежи, включително Facebook и Twitter, обещаха да сътрудничат по този въпрос с комисиите на Сената и Камарата на представителите на САЩ, които разследват предполагаемата "руска намеса" в изборите и "конспирацията на Тръмп с Русия". Съществуването на такава "конспирация" беше отхвърлено както в Кремъл, така и в Белия дом.

Междувременно американските разузнавателни агенции дадоха на гласоподавателите две прости препоръки преди междинните избори: използвайте информацията от източника и бъдете внимателни, когато четете новините с цел избягването на външна намеса в процеса.